Ik heb voor mezelf een heel handige manier bedacht om melk klaar te maken. En dat wil ik graag met jullie delen. Want mijn methode kan een hoop tijd en gedoe besparen.
Benodigdheden:
- Een schoon glas
- Een schoon theelepeltje
- Een schoon maatschepje van 10ml
- Meerdere o-ring spuitjes (nieuw of uitgekookt)
- Afsluitdopjes (nieuw of uitgekookt)
- Melkpoeder
- Water in de waterkoker
- eventueel een (bad)thermometer
Melk aanmaken:
Hygiëne is heel erg belangrijk. Zorg dus dat je handen en alle materialen schoon zijn.
Schep met het maatschepje het melkpoeder in het glas. De hoeveelheid is afhankelijk van het diersoort, en staat vermeld in de handleidingen elders op deze website. Daarna gebruik je hetzelfde maatschepje om water uit de waterkoker erbij te doen. Het water moet goed heet zijn, dan lost de melk beter en gemakkelijker op.
Sommige mensen zijn bang dat de eiwitten gaan stollen, maar het koelt zo snel weer af naar kamertemperatuur, dat dat niet gebeurt. Zie voor meer info: http://ewildagain.org/pdf/SolubilityIssuesMilkReplacers.pdf
Roer de melk rustig om met een schoon lepeltje. Extreem hard roeren kan juist voor klontjes zorgen.
Proef de melk
Neem het lepeltje en proef de melk. Smaakt het goed?
Je merkt het meteen als er iets mis is. Het melkpoeder kan verkeerd zijn bewaard, waardoor de melkvetten ranzig zijn geworden.
Doe het theelepeltje niet terug in de melk, maar leg het weg.
Vul alle spuitjes, totdat de melk in het glas op is
Het is handig om de spuitjes meteen al te vullen met de juiste hoeveelheid voor één voeding. Steek het puntje van de spuit in de melk, en zuig zoveel melk als je nodig hebt in de spuit.
Zorg dat er verder geen lucht in het spuitje zit. Dan draai je een afsluitdopje op het spuitje en klaar.
Zo heb je mooie porties die hygiënisch en luchtdicht zijn verpakt. Leg ze in de koelkast, totdat je ze gaat gebruiken. Aangemaakte melk mag je 24 uur bewaren.
Je hebt nu een mooi voorraadje. En bij eventuele nachtvoedingen heb je snel een afgepaste hoeveelheid melk bij de hand.
De melk opwarmen voor een voeding
Neem een grote kom, en vul die met warm kraanwater. Het is handig als je een (bad)thermometer hebt. Begin met water van ca 45 graden, en doe per dier één spuitje in het water. Wacht een paar minuten (ondertussen kun je de jonkies helpen met poepen en plassen). Het warme water zal de melk in het spuitje opwarmen. En de watertemperatuur zal beginnen af te koelen. Wanneer het water ongeveer 37 graden is, kun je er vanuit gaan dat de melk ook 37 graden is.
Neem één spuitje met melk uit de bak, voor het eerste dier dat je moet voeren. De rest kan lekker warm blijven tot de volgende dieren aan de beurt zijn. (let wel op dat het water niet teveel afkoelt. Eventueel tussendoor wat warm water erbij).
Haal het afsluitdopje van het spuitje en zet een speen op de spuit. Test een beetje melk op je pols. Het moet niet warm of koud aanvoelen.
Klaar voor de eerste voeding!
Na het voeden
Als je meerdere dieren uit één nestje hebt, kun je dezelfde speen voor alle dieren gebruiken. Er is toch al zoveel onderling contact tussen de dieren, dat het voor de hygiëne verder niet uitmaakt om voor elk dier een aparte speen te gebruiken.
Dit is natuurlijk wel nodig als je een opvang hebt, met meerdere dieren die niet bij elkaar in één nestje leven. Houd alles zoveel mogelijk gescheiden, en was je handen tussendoor, zodat eventuele ziektekiemen niet tussen verschillende kooien kunnen worden overgedragen.
Spoel de spuitjes en speentjes af onder de kraan, en bewaar het.
Uitkoken van de materialen
Als het weer tijd is om melk te gaan maken, gooi je alle materialen in een pan met kokend water. Terwijl alles staat uit te koken, maak je weer nieuwe melk aan.
Maak bij voorkeur de nieuwe melk al aan voordat de laatste porties op zijn. Het is goed om de aangemaakte melk enige uren te laten staan voordat het gevoerd wordt. Het poeder kan zo rustig het vocht opnemen en wordt beter verteerbaar. Zie voor meer info: http://ewildagain.org/pdf/SolubilityIssuesMilkReplacers.pdf
Kook alle benodigdheden in een pannetje met water. O-ring spuitjes trek je uit elkaar. Uit ervaring weet ik dat je o-ring spuitjes tientallen keren opnieuw kunt uitkoken. Door de dunne rubberen ring blijven ze soepel lopen.
Afsluitdopjes en speentjes erbij, zelfs het plastic maatschepje en het theelepeltje kan erbij in de pan. Laat het enkele minuten uitkoken. Vis dan het maatschepje uit de pan en droog het af.
Vis voorzichtig de twee onderdelen van een spuitje uit het water. Zet het spuitje in elkaar en zet hem op 0ml. Droog de buitenkant af met een papieren keukendoekje.
Alle materialen zijn nu klaar om opnieuw te vullen met melk en in de koelkast te bewaren.