Lactose intolerantie bij jonge dieren

Veel diersoorten hebben lactose in hun melk. Dit is een melksuiker dat moet worden verteerd om te kunnen worden opgenomen door de darmen. En hun jongen kunnen dat ook prima verteren omdat ze een enzym aanmaken dat Lactase heet. Lactase helpt bij het afbreken van lactose in galactose en glucose. En deze twee stofjes kunnen gemakkelijk worden opgenomen door de darmen.

Veel dieren maken op latere leeftijd geen lactase meer aan. Dit verschilt per individu. De ene volwassen kat bijvoorbeeld kan zonder problemen een kommetje melk opdrinken, en een andere kat krijgt daar buikkrampen en diarree van.

Dieren met weinig lactose in de moedermelk

Er zijn ook diersoorten die nauwelijks lactose in hun moedermelk hebben. Bijvoorbeeld konijnen, hazen, chinchilla's en kangoeroes. De jongen van deze dieren maken dus ook weinig tot geen lactase aan. In de natuur is dat geen probleem, maar als je ze met de hand gaat grootbrengen wél! Ze kunnen de lactose niet afbreken in de darmen en dit heeft buikkrampen en diarree tot gevolg. Kangoeroes en wallaby's kunnen zelfs blind worden van lactose. Meer over Lactose en blindheid bij kangoeroes en wallaby's.

Geef je ze gewone koemelk, puppymelk of kittenmelk, dan zit daar ongeveer 15 tot 20% lactose in. Want kalfjes, puppy's en kittens kunnen prima lactose verteren.

Lactose-intolerante dieren hebben speciale melk nodig waar geen lactose in zit. En daar is lastig aan te komen. Wat het moeilijker maakt is dat fabrikanten het lactose-gehalte niet hoeven te vermelden op hun verpakkingen.

Dieren waarvan we niet precies weten of ze lactose intolerant zijn

Niet alle soorten moedermelk van dieren zijn onderzocht. Van sommige diersoorten zijn maar één of enkele metingen gedaan of is er niet specifiek naar het lactose-gehalte gekeken.

Egelmelk bijvoorbeeld. Van egelmelk is niet bekend hoeveel lactose erin zit. Er zijn vermoedens dat er wel lactose in de egelmelk zit voor hele jonge egeltjes, maar dat het lactosegehalte in de moedermelk snel afneemt naarmate de jonge egeltjes groter worden.

Geitenmelk bevat wel lactose

Het is een veelvoorkomend misverstand dat geitenmelk geen lactose bevat. Geitenmelk bevat bijna net zoveel lactose als koemelk. Dus ook geitenmelkpoeder voor dieren bevat gewoon lactose. Het lastige eraan is dat het lactosegehalte niet vermeld hoeft te worden op het etiket.

Lactose intolerantie wordt vaak verward met een koemelkeiwit allergie. Koemelk eiwit zit niet in geitenmelk, en dat is fijn voor mensen met een koemelkeiwit allergie, maar lactose intolerante mensen of dieren hebben geen baat bij geitenmelk.

Soyamelk

Dieren die niet tegen lactose kunnen krijgen vaak soyamelk voor mensenbaby's. Soyamelk bevat geen lactose, dus dat lijkt mooi. Maar de samenstelling en verhouding van vetten, eiwitten en koolhydraten is in soyamelk vaak totaal anders dan de moedermelk van het dier.

Soyamelkpoeder bevat geen lactose, maar wel ca 55 tot 60% andere koolhydraten. Dat is echt heel erg veel. Soyamelk bevat weinig vet (20-25%) en eiwitten (ca 10-15%).

Ik ben van mening dat de melkpoeder die je kiest altijd zoveel mogelijk moet passen bij de moedermelk. De verhouding vet, eiwit en koolhydraten moet min of meer hetzelfde zijn.

De meeste diersoorten hebben een hoog vet en eiwit-percentage, en een laag koolhydraat-gehalte. Daarom vind ik soyamelk meestal niet passend als opfokmelk voor jonge dieren.

Intoleran lactase druppels voor melkIntoleran Lactase druppels

Een eenvoudigere oplossing is het toevoegen van lactase aan de melk. Dat is heel eenvoudig, maar het vergt wel wat voorbereiding. Maak genoeg melkpoeder voor één dag, en voeg daar een of meer druppels Intoleran Lactase aan toe. Roer de druppel door de melk en laat de melk goed afgedekt 24 uur in de koelkast staan.

De smaak wordt er iets zoeter van, omdat de zoetkracht van galactose en glucose iets hoger is dan lactose. En bovendien is het goed om melkpoeder langere tijd te laten staan, zodat het goed het vocht op kan nemen en makkelijker te verteren is. <<lees hier meer over Tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder>>

De standaard hoeveelheid Intoleran lactase is 5 druppels per liter koemelk. Na 24 uur is dan 92% van de lactose omgezet in galactose en glucose. Wil je dat de melk sneller klaar is? Wil je nog minder lactose in de melk? Of bevat het melkpoeder meer lactose dan in koemelk? Voeg dan gewoon iets meer druppels toe. De meeste melk voor kittens en puppy's bevat ca 15% lactose, en in koemelk zit ca 4,5% lactose. Dus voor de meeste dierenmelk moet je 15 druppels in een liter doen.

Kan of wil je niet 24 uur wachten? Doe dan 5 tot 15 druppels per 100 ml koemelk, en laat het 4 uur in de koelkast staan.

Wil je de melk meteen toedienen? Voeg dan 1-2 druppels aan 5ml melk, en geef het direct.

Waar zijn Intoleran lactase druppels te koop?

Intoleran lactase druppels zijn verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en gezondheidswinkels. Of bestel het eenvoudig in onze webshop.

Het druppelflesje bevat 14 ml of 100 ml lactase. Hiermee kunt u 56 liter gewone koemelk lactose arm maken.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49