Even voorstellen:

Mijn naam is Angela Kramer en ik heb Melk voor Dieren opgericht. Ik heb veel praktijkervaring met het grootbrengen van jonge knaagdieren en konijnen, maar ook over andere diersoorten heb ik veel kennis in huis. Via dé Konijnenstichting en Stichting Eekhoornopvang ben ik 15 jaar geleden in het wereldje van de jonge dieren terecht gekomen. Het fascineert me om te zien hoe die kleine hulpeloze wezentjes opgroeien tot gezonde volwassen dieren. Ik vind het leuk om er zoveel mogelijk over te lezen en te leren, en die kennis ook weer te delen met anderen. Want ik zie ook hoeveel er wordt aangeklooid met jonge diertjes, de vreemde adviezen die dierenartsen soms geven, en hoe weinig kennis er wordt uitgewisseld tussen opvangcentra. Dat hoop ik met Melk voor Dieren te kunnen veranderen.

Op dit blog beantwoord ik vragen van bezoekers, en vertel ik leuke anekdotes, over bijzondere diersoorten en actuele onderwerpen.

Heeft u zelf ook een leuk verhaal over het grootbrengen van een jong dier? Zet dan een bericht of foto op onze facebook-pagina http://www.facebook.com/melkvoordieren

Jonge dieren kun je heel gemakkelijk voeren met een spuitje. Ik vind het zelf veel beter werken dan met een flesje. Een spuitje werkt nauwkeuriger, je kunt heel precies zien hoeveel je dier gedronken heeft. En als je dier een beetje hulp nodig heeft, kun je met een spuitje hele kleine druppeltjes in de bek spuiten.
Maar er zijn nog een aantal dingen die je moet weten, om nóg prettiger te kunnen werken.

Korte dunne voedingssonde van BraunBij Melk voor Dieren hebben we 14 verschillende soorten voedingssondes in de webshop.

Voor de één een zegen: want we hebben altijd wat je zoekt!
Maar een ander kan misschien door de bomen het bos niet meer zien.
Met dit artikel helpen we je graag om een goede keuze te kunnen maken.

Konijntje met een opgezwollen buik

Een gasbuik is een serieus probleem. Je ziet dat de buik van het dier opgezwollen is. Vaak raakt het dier ook onderkoeld. De buik voelt hard aan en het dier lijdt veel pijn. Deze opgeblazen buik komt door gas in de maag of darmen.

Door het gas in de maag of darmen zwellen die op tot gigantisch formaat. De maag en darmen drukken op de longen, waardoor ademhalen moeilijk wordt. De lever komt in de verdrukking, en uiteindelijk komt zelfs de bloedsomloop in gevaar. Een gasbuik is erg pijnlijk voor een dier.

Hygiënisch werken is zeer belangrijk als je jonge dieren met de hand gaat grootbrengen. Het afweersysteem werkt minder goed, omdat ze geen afweerstoffen via de moedermelk krijgen. Met de hand opgevoedde dieren worden dus eerder ziek.

Was iedere keer je handen. Gebruik bij elke voeding schone materialen. En kook je materialen dagelijks uit voordat je ze weer hergebruikt.

Omdat ik toch best veel vragen krijg over het aanmaken van melkpoeder, heb ik een instructiefilmpje gemaakt:

 

 

Er zijn verschillende methodes om een gaatje in een speentje te prikken. Maar het is in het begin altijd even zoeken naar wat de beste methode is voor het soort speen en het diersoort. Voor kittens bijvoorbeeld is het heel handig als het speentje een zeer klein gaatje heeft, zodat ze moeite moeten doen om te kunnen drinken. Want als het te gemakkelijk gaat, kunnen ze zich verslikken én wordt hun zuigbehoefte niet vervuld, waardoor ze op andere dingen gaan zuigen.

Met de hand een dier groot brengen is best zwaar. Sommige diersoorten moeten wekenlang ook ‘s nachts gevoerd worden. Dat is slopend voor de verzorger(s). Dus is het handig als een dier snel overstapt op vast voedsel.

baby krijgt eerste hapje

Maar een dier moet er écht klaar voor zijn. De spijsvertering verandert naarmate het dier ouder wordt, en pas op een bepaald moment is het klaar om de voedingsstoffen uit het vaste voedsel te verwerken. En het gebit moet ook voldoende zijn gegroeid (of gewisseld) voordat het dier echt goed kan kauwen op vast voedsel.

Regelmatig krijg ik de vraag van fokkers:

“Je hebt zoveel verschillende soorten arterieklemmen in de webshop. Welke arterieklem is het beste?”

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden, want het ligt er maar zelf aan wat je prettig vindt, en wat je budget is. Krijg je maar één keer een nestje, dan zou ik kiezen voor een plastic versie. Maar ben je een regelmatige fokker, en wil je een arterieklem die lekker in de hand ligt, dan kies je voor een metalen arterieklem, of misschien zelfs wel voor de De Luxe variant.

bloedbuisje voor laboratoriumHet gebeurt helaas regelmatig; een nestje gezonde pasgeboren kittens wordt met de dag zwakker en zieker en sterft binnen een aantal dagen. Dit kan te maken hebben met de bloedgroep van de ouders. Als de moederpoes bloedgroep B (bb) heeft en nakomelingen krijgt van een kater met bloedgroep A dan krijgen alle kittens een andere bloedgroep dan hun moeder. Heeft de moeder bloedgroep B (bb) en de kater bloedgroep Ab, dan krijgt ongeveer de helft van de kittens een andere bloedgroep dan de moeder.

Het probleem zit hem in de antistoffen in de moedermelk. De moeder heeft antistoffen tegen bloedgroep A in de moedermelk, en geeft dit zo door aan haar kittens. Deze antistoffen komen in het bloed van de kittens, en maken daar alle rode bloedcellen stuk. De kittens krijgen dan bloedarmoede, gaan snel achteruit en kunnen hier snel aan sterven.

Jonge wilde muis in handpalm wordt gevoed via een penseeltjeEen verslag door Claudine

Simbad, het wilde muisje, was bij ons in de tuin gevonden. Helaas had een kat het nestje ontdekt, en waren de 5 broertjes/zusjes gewond geraakt. Alleen Simbad had de kattenaanval overleefd.

Wat geef je een jonge wilde muis te eten?

Natuurlijk gebeuren dit soort dingen precies in het weekend, en was ik er helemaal niet op voorbereid.

Dibevo Dierenvakbeurs 2017

Vandaag ben ik naar de Dibevo dierenvakbeurs geweest. Dat is een tweejarig evenement voor iedereen die een dierenwinkel of dierenwebshop heeft. Je ziet er de nieuwste dingen op dierengebied. Nieuwe soorten voer, nieuwe merken, handige dingen, gekke dingen en onnodige dingen. En je kunt er kennis maken met vertegenwoordigers van allerlei merken en producenten. Heel gezellig en leerzaam allemaal.

Kangoeroe op het strand

 

De drukke lente met veel nieuw leven is voorbij en ook de zomer loopt op zijn einde. Tijd voor ons om met vakantie te gaan!

Melk voor Dieren is gesloten van 1-17 september. Alle bestellingen in die periode zullen op maandag 18 september worden verzonden.

 

Heb je dringend konijnenmelk nodig? Neem dan contact op met Stichting Konijnenbelangen.
Voor andere zaken adviseer ik contact op te nemen met een dierenopvangcentrum of dierenambulance bij jou in de buurt.

ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Het is een elektrolyten-oplossing die je kunt drinken, om het vochtgehalte van het lichaam op peil te brengen. Het wordt gebruikt bij uitdroging door warmte, braken, diarree of wanneer een jong dier lange tijd geen melk heeft gekregen.

ORS kun je kopen in de apotheek en bij de drogist, onder de naam O.R.S., Pedialyte of Orisel. Ook zijn er voor dieren allerlei soorten ORS verkrijgbaar zoals Rehydration. Maar feitelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Het is een combinatie van (verschillende soorten) zout en suiker die worden opgelost in water. Aan veel producten voor mensen worden smaakstoffen toegevoegd, om het wat smakelijker te maken. Dieren kun je het beste gewone ORS zonder smaakstoffen geven. Gewone ORS smaakt een beetje naar zoet traanvocht. Het is niet heel lekker, maar de meeste dieren vinden het geen probleem om te drinken.

Goede ORS bestaat uit meerdere soorten zouten (Natriumzout, Kaliumzout en/of natriumcitraat). Deze zouten leveren het lichaam zogenaamde 'elektrolyten', en hebben vele functies in het lichaam.

Daarnaast bestaan ORS uit suikers met een goede glycemische index. Maltodextrine is een goede bron van suikers en het lost goed op in water. Maar ook fructose of andere suikers kunnen worden gebruikt.

“ik gebruik al 20 jaar KMR, zonder problemen, en nu opeens ….”.

Klopt dit wel? Is de KMR van nu wel hetzelfde als 20 jaar geleden? Ik ben eens in oude websites, datasheets en ingrediëntenlijsten gedoken.

zelf een kolfapparaat voor dieren maken van een spuitje

Er zijn wel eens situaties waarbij je wel een moederdier hebt die melk geeft, maar dat het jong om een of andere reden niet kan drinken bij de moeder. Bijvoorbeeld wanneer:

  • het jong te zwak is om goed te kunnen zuigen,
  • er mastitis dreigt te ontstaan
  • er stuwing optreedt

In die gevallen kun je proberen om zelf het moederdier te kolven en de melk via een spuitje en speentje aan het jong te geven.

Zelf een handkolf voor dieren maken voor nog geen 50 cent!

royal canin babydog verpEind juni waren er overal cyberaanvallen van het Wannacry-ransomware. Ook de IT-systemen van Royal Canin zijn daarbij geraakt. Hierdoor heeft de fabriek waar de diervoeding gemaakt wordt een tijdlang stil gelegen en konden de winkels niet bevoorraad worden. Daarom is er bij Melk voor Dieren ook tijdelijk een tekort aan Royal Canin Babycat en babydog milk.

Je kunt wel een bestelling plaatsen, maar de melk wordt pas opgestuurd wanneer het weer beschikbaar is. Op dit moment kan ik niet zeggen wanneer dat zal zijn. Ik doe mijn best om snel weer aan genoeg voorraad te komen.

Tot slot nog een tip: de puppymelk van Royal Canin is hetzelfde als de kittenmelk. Alleen de verpakking is anders.

 

Ik krijg de laatste tijd veel telefoontjes en emails over KMR poeder. Enkele ervaren fokkers hebben een nestje kittens dat plotseling dood is gegaan na overstap van vloeibare KMR op KMR poeder. Er gaan verontrustende berichten en waarschuwingen over KMR rond op Facebook en diverse kattenfora. Maar wat is er nou van waar?

Ten eerste zou ik willen zeggen: zolang niemand de betreffende melk laat onderzoeken in een laboratorium, kan je nooit met zekerheid zeggen dat het aan de melk ligt.

Onderstaand persbericht kwam vandaag ook binnen bij Melk voor Dieren. De Positieflijst voor zoogdieren is al jarenlang een probleem voor liefhebbers van bijzondere huisdieren. Hun geliefde hobby dreigde te worden beëindigd.
Doelstelling van de positieflijst was het dierenwelzijn te verbeteren. Maar zoals de lijst nu was opgesteld, zou het nauwelijks dierenleed helpen voorkomen. Veel beter is het om een lijst te maken met vereisten aan de huisvesting en de verzorging voor álle diersoorten. Of dat nou een konijn, hond, kangoeroe of zebra is.

Angela geeft een kameel een fles melkEen tijdje geleden mocht ik iets heel bijzonders doen: een jonge kameel de fles geven. Dat is echt weer iets heel anders dan een konijntje! Wat drinken die dieren veel melk! En hard zuigen en elkaar wegduwen om maar zo veel mogelijk melk te pakken te krijgen. Heel leuk om te doen. En natuurlijk was er melk genoeg voor elk jong.

Ik was op Kamelenmelkerij Smits, de enige kamelenmelkerij in Europa. Aan kamelenmelk worden veel goede eigenschappen toegeschreven. Hoe het precies werkt is nog niet bekend, maar het kan een gunstig effect hebben bij diabetes, darmproblemen en een aantal huidziektes.

presentatieZaterdag 12 november was ik spreker op het landelijk congres dierenhulpverleners dat Stichting Dierenlot tweemaal per jaar organiseert.Op zo'n dag komen ca 1000 dierenhulpverleners vanuit het hele land bij elkaar. De dierenambulances worden gereviseerd, terwijl alle medewerkers van de dierenambulance en dierenopvangcentra lekker kunnen bijpraten, netwerken en lezingen kunnen volgen op tal van gebieden.

Eén van die lezingen mocht ik houden.

Wat zit er in egelmelk? En hoe kunnen we methodes om egels groot te brengen verbeteren?

Deze tekst is een samenvatting van een lezing die Angela Kramer in september 2016 heeft gegeven bij het regionale overleg van egelopvangcentra in Noord- en Zuid-Holland. De tekst geeft een uitleg over de samenstelling van de egelmelk en waar kunstmelk aan zou moeten voldoen. Ook staan er een aantal onderzoeksvragen in. Heeft de toevoeging van middelen als lactase of extra maiskiemolie een gunstig effect op de groei van de jonge egels?

Een aantal opvangcentra hebben op basis van deze lezing hun werkwijze aangepast, om dit te onderzoeken. Meer over dit onderzoek onderaan deze pagina.

In het tijdschrift Animal Technology and Welfare (april 2016) stond een interessant artikel over jonge ratjes. Ze hebben onderzocht of het bijvoeren van de moeder tijdens de zwangerschap invloed heeft op de groei van haar jongen. Dat blijkt weinig invloed te hebben. Als je goed voer geeft, hoef je tijdens de zwangerschap geen extra voedingssupplementen of Beaphar Lactol te geven aan de moeder.

Royal Canin babydog puppymelk komt als beste uit de testOp de verpakking van melkpoeder staat altijd een voedingsanalyse. Maar klopt die wel?
In een onderzoek naar het gebruik van puppymelkpoeder bij de Duitse Herdershond zijn 10 soorten puppymelk getest. Hierin zie je veel en grote verschillen tussen verschillende merken.

Royal Canin puppymelk komt als beste uit de test!

Nutrilon Soya wordt al jarenlang gebruikt als melkvoeding voor lactose-intolerante knaagdieren. Ook wordt de Nutrilon Soya als bijvoeding aan zieke en verzwakte volwassen dieren gegeven. Voor konijnen werd het veel gebruikt in combinatie met geweekte brokjes, zodat je een mooi dwangvoer papje kreeg.


Helaas heeft de fabrikant besloten om met het product te stoppen, en moeten we een alternatief zoeken. Er zijn verschillende opties, met elk hun eigen voor- en nadelen: Nutrilon Pepti Junior, Alpro Soya Groeimelk, FoxValley 30/50 en puppymelk of kittenmelk in combinatie met Disolac Lactase druppels.

uitkoken van spuitjes en speentjes

Ik heb voor mezelf een heel handige manier bedacht om melk klaar te maken. En dat wil ik graag met jullie delen. Want mijn methode kan een hoop tijd en gedoe besparen.

 

Iedereen kent de typische penetrante geur van een kattenbak die te lang niet is schoongemaakt, of van een plek op de bank waar de hond heeft geplast. Je konijn blijft maar op het kleed plassen en het begint te stinken. Deze urinegeur bestaat voornamelijk uit ammoniak. Maar wist je dat verse urine van een gezond dier helemaal geen ammoniak bevat?

Waar komt dan die ammoniakgeur vandaan? En hoe bestrijd je dat?

Jonge dieren hebben een groter risico op infecties, en een goede omgeving is net zo belangrijk als de juiste voeding of temperatuur.
Normale reinigingsmiddelen proberen zoveel mogelijk bacteriën te doden. Resistentie wordt een steeds groter probleem en goede desinfectiemiddelen zijn agressief, geven schadelijke dampen en zijn vaak slecht voor het milieu. Kijk maar eens op de verpakking van jouw reiniger. Hoeveel waarschuwingen staan daarop? Dat moet toch beter kunnen?

door Angela Kramer

Veel diersoorten hebben lactose in hun melk. Dit is een melksuiker dat moet worden verteerd om te kunnen worden opgenomen door de darmen. En hun jongen kunnen dat ook prima verteren omdat ze een enzym aanmaken dat Lactase heet. Lactase helpt bij het afbreken van lactose in galactose en glucose. En deze twee stofjes kunnen gemakkelijk worden opgenomen door de darmen.

Veel dieren maken op latere leeftijd geen lactase meer aan. Dit verschilt per individu. De ene volwassen kat bijvoorbeeld kan zonder problemen een kommetje melk opdrinken, en een andere kat krijgt daar buikkrampen en diarree van.

 

Regelmatig krijg ik een vraag zoals deze:

Goedemorgen Angela!

Ik heb een vraag voor je en dat is of ik de FoxValley 30/50 kan aanmaken en dan invriezen. Juist omdat je de melk eigenlijk meerdere uren moet laten staan voor je het geeft zit ik vaak in de problemen. Daarom lijkt het mij handig als ik in een keer een grote hoeveelheid klaar kan maken en een paar uur kan laten staan. Dan wil ik het in van die zakjes voor ijsblokjes invriezen. Dan heb ik het altijd voor handen in gepaste hoeveelheden. 

Groetjes,

Kirsten
 

Ik heb al vaker geschreven dat het belangrijk is om de melk na het aanmaken enkele uren te laten staan. Dan neemt het het water beter op en wordt makkelijker verteerbaar voor het jonge dier. Maar hoe bewaar je die aangemaakte melk?

In dit artikel deel ik mijn trucs om melk te bewaren en op te warmen.

Ik raad mensen altijd aan om hun jonge diertjes regelmatig te wegen. Zeker in het begin is het gewicht van je dier een belangrijke indicatie van hoe het met hem gaat. Weeg je dier minstens twee keer per dag, liefst op vaste momenten, en noteer het gewicht goed. Dan zie je al snel of je de goede kant op gaat.

Wegen is ook een handig om te bepalen hoeveel melk een diertje gedronken heeft. Je weegt het dier voor en na de voeding, en trekt deze getallen van elkaar af. Het gewicht in grammen is bij benadering ook het aantal milliliters dat het dier gedronken heeft.

Maar hoe weeg je een beweeglijke jonge fret? Of een klein muisje ter grootte van je duimtop? En probeer maar eens een geitje met 4 pootjes op een weegschaal te laten staan.

De Snuggle Puppy helpt angstige pups kalmeren.

Een jonge pup vraagt veel aandacht en kan vaak maar moeilijk alleen gelaten worden. Meestal beginnen mensen met goede voornemens, en willen de pup in een bench in de huiskamer laten slapen. Maar na een aantal slapeloze nachten omdat de pup zit te piepen en janken, wordt de pup al gauw in bed genomen.

Het is voor de jonge pup een grote een overgang van een warm nest met moeder en andere pups, naar een stille lege onbekende ruimte. De pup snapt er niets van en zal steeds harder gaan piepen. Een goede voorbereiding op een jonge pup kan veel problemen in het begin voorkomen. En de Snuggle Puppy is daarbij een handig hulpmiddel.

Op www.vroegevogels.nl kwam ik onderstaand artikel tegen. En hier ben ik het helemaal mee eens. Onnodig een dier met de hand opfokken is slecht voor het welzijn van het dier. Daarom wil ik het artikel graag met jullie delen:

Handopfok jonge papegaaien ara's en parkieten

Nieuwe wet tegen handopfok jonge papegaaien en parkieten

 
Vanaf dinsdag 1 juli 2014 is het bij wet verboden om papegaaien en parkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en met de hand groot te brengen. In het nieuwe ‘Besluit houders van dieren’ is nu per soort vastgelegd na welke periode de jongen wél van hun ouders mogen worden gescheiden. “Een spectaculaire doorbraak op het gebied van dierenwelzijn”, zei drs. Jan Hooimeijer van de Adviespraktijk voor Vogels in Meppel vanmorgen in het VARA Radio1-programma Vroege Vogels.

Jonge baby prairiehondRegelmatig krijg ik leuke verhalen van mensen die een diertje hebben grootgebracht. Meestal gaat het om een kitten of konijn, maar soms zitten er ook bijzondere dieren tussen. Zoals deze keer een Prairiehondje. Prairiehondjes lijken erg schattig, en worden af en toe in Nederland als huisdier gehouden, maar eigenlijk zijn ze daarvoor niet geschikt. Ze staan ook niet op de positieflijst en mogen daarom vanaf 1 juli 2014 officieel ook niet als huisdier worden gehouden. Er is nu nog een overgangsregeling voor de mensen die zo'n diertje al hadden voordat die regeling in ging.

Janke van der Kaap heeft al eens eerder kangoeroes grootgebracht. En naast deze bijzondere dieren, heeft ze ook prairiehondjes in een ruim verblijf in haar tuin. Ook deze prairiehondjes krijgen wel eens jongen. Lees hier haar bijzondere verhaal:

zeehond Daantje in quarantaine (Foto’s Ecomare, Salko de Wolf)

De eerste jonge zeehond van het jaar is opgevangen door Ecomare op Texel. Net als vorig jaar worden de jonge zeehonden gevoed met onze FoxValley-melk. En daar zijn we best een beetje trots op!

(update: sinds 2017 gebruikt Ecomare geen FoxValley meer, maar zalmpap/zalmemulsie)

 

Het eerste zeehondje van dit jaar, Daantje genaamd, heeft een bijzonder verhaal:

Schipper Jan Donkers ontdekte de jonge zeehond toen hij tussen Texel en Vlieland voor anker lag. Omdat het diertje maar rondjes om de boot bleef zwemmen en hij er geen andere zeehond bij zag, liet hij een viskist aan een touw het water in zakken. De zeehondenpup klom er direct in, waarna Jan haar aan boord kon hijsen. De schipper bracht haar aan de Vlielandse kant van het vaarwater aan land. Texelaar Bart Boon haalde de pasgeboren zeehond daar op met zijn rubberboot. Op het strand van de Cocksdorp werd het dier overgedragen aan Ecomare.

pet nutridrops voor honden en kattenOver NutriDrops wordt veel geschreven op fora. De ene fokker zweert erbij, de ander vindt het niet nodig.

Wat zijn Nutridrops nou precies?

De naam NutriDrops zegt het eigenlijk al: Nutri-Drops zijn druppels met daarin belangrijke nutriënten.
Ze bevatten suikers, om het bloedsuikergehalte te verhogen en het dier energie te geven.
En ze bevatten verschillende zouten, die ook wel bekend staan als elektrolyten.

Ook bevatten Nutri-Drops veel verschillende vitamines en mineralen, die allemaal belangrijke functies in het lichaam hebben. Normaal gesproken krijgt een dier deze ook via de voeding binnen. Maar in tijden van stress, of vlak na de geboorte, kan zowel de moeder als de jongen wel wat extra's gebruiken.

Het bijzondere aan de NutriDrops is dat ze ook door het wangslijmvlies worden opgenomen. Hierdoor komen de suikers, vitamines en mineralen snel in de bloedsomloop. Als een dier een beetje slapjes is, en niet wil eten, kun je hem toch helpen met de NutriDrops, want het dier hoeft de druppels niet door te slikken om er toch baat bij te hebben.

Ik verstuur je bestelling zo snel mogelijk

Veel mensen hebben haast als ze een bestelling plaatsen. Dat snap ik en daar doe ik ook mijn best voor.

De bestellingen die op maandag t/m vrijdag voor 17u worden geplaatst, worden dezelfde dag aangeboden bij het postkantoor. In de meeste gevallen heb je het dan de volgende dag in huis.

En voor bestellingen tussen 17 en 18u maak ik graag een uitzondering als dat mogelijk is. Ik heb al vaak met een verhit hoofd één minuut voor sluitingstijd bij het postkantoor gestaan. En ook op zondag bracht ik altijd de brievenbuspost weg, zodat het op maandag bezorgd kon worden.

Helaas snapt PostNL het niet, en bezorgen ze vanaf 2014 geen post meer op maandag. Dus dat betekent dat alle bestellingen die van vrijdagavond t/m maandag worden gedaan, pas op dinsdag kunnen worden bezorgd.

De laatste paar weken word ik veel gebeld met de vraag of we Esbilac verkopen. Helaas moet ik daar 'nee' op antwoorden. Ik vind het geen prettig product, en daarom verkoop ik het niet.

Esbilac is niet alleen relatief duur, maar het is ook nog eens een instabiel product. Het bevat dierlijke vetten, waardoor het niet lang houdbaar is. Na openen van de verpakking kan het melkpoeder snel ranzig worden.

Variaties in samenstelling van Esbilac

WildAgain Wildlife Rehabilitation laat elk jaar samples testen van verschillende soorten melkpoeder om wilde dieren mee groot te brengen.

Iedereen die al vaker kangoeroes heeft grootgebracht met onze melk, zal het hebben gemerkt: het recept voor kangoeroes is aangepast.

Eerst gebruikten we galactose, maar dat is zeer duur spul, en ik vroeg me af of dat wel echt nodig is. In andere melkproducten voor kangoeroes zit het immers ook niet. Is dat vanwege de prijs? Of zijn er betere alternatieven?

 

Vorige week kreeg ik wel een heel bijzondere vraag:

"Welke melk is geschikt om jonge gordeldieren mee groot te brengen?"

In Europa's kleinste dierentuin, Zoo Bizar, hebben ze ook verschillende soorten gordeldieren. Deze dieren leven normaal gesproken in Zuid- en Noord-Amerika en worden in Europa voornamelijk in dierentuinen gehouden. Als huisdier zijn ze niet geschikt. Het gordeldier staat niet op de positieflijst zoogdieren. Dit is een officiele lijst met dieren die als huisdier gehouden mogen worden.

Bij Zoo Bizar hebben de kogelgordeldieren als twee keer een nestje jongen gekregen. Maar helaas heeft de moeder ze niet groot kunnen brengen. En nu is er een bruinbehaard gordeldier zwanger. Om alle problemen voor te zijn, vroegen ze aan mij hoe je zo'n dier met de hand kunt grootbrengen.

Baby kangoeroe wordt met de hand grootgebrachtDe afgelopen weken werd ik veelvuldig gebeld en gemaild over kangoeroemelk. Het blijkt dat de kangoeroemelk van Wombaroo en Biolac niet gemakkelijk te verkrijgen is. Australische verkooppunten mogen hun melkproducten niet aan Europa leveren. Amerikaanse verkooppunten doen dit wel, maar vervolgens komt het maar moeizaam door de douane. Soms duurt het wel 6 weken voor men de melk ontvangt. In sommige gevallen wordt het melkpoeder in beslag genomen bij de douane.

Col-o-Cat colostrum voor katten en kittensDe eerste melk die jonge dieren van hun moeder te drinken krijgen noemen we biest of colostrum. Deze biest is heel anders dan de gewone melk. Biest is vaak wat dikker en geler van kleur en bevat veel afweerstoffen, zout en vitamines. Biest bevat meer vet dan gewone melk. Een pasgeboren dier heeft veel energie nodig, dus de extra vet uit de biest komt dan goed van pas. Het zout in de biest zorgt ervoor dat de darmen beter gaan werken en de extra vitamines zijn natuurlijk ook erg goed voor het jonge dier.

Maar het belangrijkste zijn de afweerstoffen in de biest.

Een aaJonge onbehaarde wallaby in voetenzakntal maanden geleden hebben we in samenwerking met diergaarde Blijdorp een nieuwe melkmix voor kangoeroes en wallabies bedacht. De melkpoeders uit Australie van Wombaroo zijn erg lastig te importeren en worden soms niet doorgelaten door de douane, dus er was een alternatief nodig.

Die alternatieve kangoeroemelk hebben we gevonden in een combinatie van lactosearme melk van FoxValley 30/50 met galactose** en druivensuiker. De eerste kangoeroes hebben het uitgetest en hun eigenaren hebben me regelmatig op de hoogte gehouden. Iedere keer als er een vraag kwam, zocht ik het voor ze uit. En als ze tips hadden, zette ik het meteen op de website. Zo groeit de handleiding voor het grootbrengen van jonge kangoeroes en wallaby's keer op keer.

Janke van der Kaap begon als een van de eersten met de melk en heeft steeds uitgebreid verslag gedaan. Ze heeft al meerdere malen jonge wallabies met de hand grootgebracht. Zij had in april 2012 een jonge wallaby van maar 344 gram en nog helemaal onbehaard. Ze was begonnen met melk van Greenheart, maar na een paar weken ging dat niet lekker. In juli schrijft ze het volgende:

Jonge wasberen bij natuurhulpcentrum Opglabbeek in BelgieAf en toe krijgen we vragen over hoe je wasberen met de hand kunt grootbrengen. In Noord-Amerika, waar deze dieren oorspronkelijk vandaan komen, is er zeer veel ervaring met het grootbrengen van jonge wasberen. Wasbeermelk is zelfs een van de meest verkochte melksoorten van FoxValley!

In Nederland worden steeds meer exotische parkdieren als huisdier gehouden. Zo ook de wasbeer. En daarom krijgen we steeds vaker de vraag of we ook melk voor wasberen hebben.

Wanneer je overstapt naar een andere melkpoeder, let dan op de aanwijzingen van de producent. Vaak moet de melk op een andere manier worden aangemaakt, in een andere mengverhouding. Ook het aantal voedingen per dag kan verschillen doordat je een andere melk gebruikt.

Houd nauwkeurig een logboekje bij. Weeg de jongen meerdere keren per dag en houd goed bij hoeveel melk ze drinken.  Houd ook de ontlasting goed in de gaten. Noteer de gewichtstoename in een schema en kijk of je misschien meer of minder melk moet geven dan je voorheen gewend was.

Maak gebruik van fora en social media om ervaringen met anderen uit te wisselen. Zo krijg je het beste resultaat.

Sinds kort verkopen we infraroodmatjes. Deze zijn eigenlijk gemaakt voor terrariumdieren, maar zijn ook erg geschikt voor jonge diertjes. Maar hoe werken die matjes? En hoe warm worden ze? En hoe kun je zo'n infraroodmatje het beste gebruiken?

De werking van een infraroodmatje

Infraroodverwarming werkt net als verwarming door zonneschijn. De infraroodstralen van de zon verwarmen niet de lucht, maar objecten waar de straling op valt. Op een koude winterdag merk je dat het beste. Je gezicht en kleding worden in de zon warm, maar de lucht om je heen niet. En alles waar geen zonlicht op schijnt, blijft koud.

Zo werkt het infraroodmatje ook. Het straalt onzichtbaar licht uit, en overal waar deze stralen op vallen, wordt het behaaglijk warm.