Melkproductie bij kangoeroes met twee verschillende jongen

tekst: Helma van Dijk

Kangoeroes hebben 4 tepels of spenen onder in de buidel tegen de buik aan. De hormonen Prolactine en Oxytocine zorgen samen voor het opgang brengen van geboorte als wel dat de melkproductie op gang komt. Als het larveachtige jong in de buidel kruipt kiest het een van de vier tepels. Zodra deze de speen in het mondje neemt zal de tepel opzwellen in het mondje. Het jong is door vergroeiing van de lippen vastgehecht aan de tepel. Op deze manier zit het jong drie en halve maand vast aan deze speen. Nu werkt deze speen als een soort navelstreng. De melk wordt door spiercontracties ofwel spiersamentrekkingen bij het jong naar binnen gespoten. De melkgift zal alleen in deze ene speen productief zijn. Geheel anders dan bij al onze inheemse zoogdieren. Waarbij na geboorte het gehele uier en dus alle spenen melk produceren. Als de joey na 3 1⁄2 maand loskomt van de speen zal deze gedurende z’n hele zoogperiode dezelfde speen behouden. Via deze ene speen produceert de moeder naar gelang het jong ouder wordt stapsgewijs andere melk.

De samenstelling van de moedermelk verandert als de joey ouder wordt

De samenstelling voor een pasgeborene zal meer proteïne en minder vet bevatten dan die voor een jong van bijvoorbeeld 4 of 6 maanden. Vandaar ook dat de kunstmelkpoeder voor
kangoeroes 4 gradaties kent, en wel voor de leeftijd tot 4 maanden, vanaf 4 maanden, vanaf 6 maanden en 7 maanden en ouder. Na een maand of 8 tot 10 mag de joey niet meer terug in de buidel. Binnen een paar maanden zal er een nieuwe joeygeboren worden. Dit nieuwe jong zoekt een eigen speen. Niet de speen van het oudere broertje of zusje. Deze is inmiddels veel te groot voor het hele kleine mondje van het larveachtige jong.

Twee verschillende soorten melk tegelijkertijd

Het proces begint van voren af aan. De hormonen zorgen opnieuw voor een signaal om via deze speen melk voor de pasgeborene te produceren. Nu worden er twee verschillende soorten melk tegelijk geproduceerd. Via de ene tepel een melk met veel proteïne en minder vet. De andere met een lager proteïne en hoger vet gehalte. Ook al mag het
oudste jong niet meer in de buidel, toch zal deze nog ruim een half tot driekwart jaar vanaf de buitenkant bij zijn moeder drinken. Dit alles zou nooit mogelijk zijn geweest als bij de kangoeroe net als andere zoogdieren het gehele uier vol schiet met melk na een geboorte. Hoe zou zij dan de twee verschillende soorten tegelijkertijd moeten verdelen om bij de juiste speen de juiste melk te krijgen. Een ingenieus systeem maakt dit mogelijk..

De melk productie wordt op gang gebracht door de hormonen die een nieuwe geboorte aankondigen. De juiste speen waar de melk naar toe moet wordt geprikkeld als het pasgeboren jong een keus uit de vier spenen heeft gemaakt. Achter elke speen staat een soort tijdklok. Deze zorg ervoor dat de melksamenstelling op het juiste moment op de leeftijd wordt aangepast. Op het moment dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van deze speen stopt de melkproductie.

Die 6 wichtigsten Tipps für jeden Erzieher der jungen Tieren

Gehen Sie nicht sofort an die Arbeit

Ist hilfe wirklich erförderlich?

viele Tiere die handaufzüchtet werden, benötigen eigentlich keine Hilfe.

Lesen Sie weiter...

Pflegeadressen für junge Tiere

Wer gibt die beste Pflege?

Spezialisierte Pflegeadressen haben mehr Erfahrung und das macht die Überlebenschancen für die Tiere viel gröβer.

Finden Sie hier eine Pflege-Adresse...

Füttern Sie keine Milch

Die besten Tipps zu den ersten 24 Stunden überleben.

Oft Waisen Tiere sind gestresst, Kälte und dehydriert. Das muss zuerst behandelt werden, bevor Sie die Milch geben. 

mehr lesen über diese Methode...

Stellen Sie sicher, Sie haben alles, was Sie brauchen

Sie brauchen mehr als nur Milch.

Sie müssen auch die richtigen Werkzeuge haben, um das Waisen Tier zu füttern. Und bieten tiergerechte Haltung und Wärme.

Llesen Sie mehr über die richtigen Werkzeuge für die Handaufzucht von verwaisten Tieren...

Sorgt für eine stressfreie und warmen Unterschlupf

Komfort und Ruhe sind von entscheidender Bedeutung

Mit einer optimalen Temperatur und ausreichende Ruhezeiten, kann ein Jungtier seine Energie um das Wachstum zu widmen.

Mehr über Gehäuse und Wärme...

So füttern Sie ein junges Tier

Aspiration kann tödlich sein

Wie halten Sie ein junges Tier ist fest? Wie kann man verhindern dass es verschluckt?

Lesen Sie darüber in diesem Artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49