Handleiding om een Kangoeroe of Wallaby met de hand groot te brengen met Gunyah melk

 

Lees het boek Macropod Husbandry, Healthcare & Medicinals, van Lynda Staker. Zij is expert op het gebied van kangoeroes en wallaby's en heeft een uitgebreide handleiding geschreven. Alleen al het gedeelte over jonge kangoeroes grootbrengen is al meer dan 200 pagina's! Lees het gratis op Google Books.

Gunyah-melk

Australische melk wordt meestal niet doorgelaten door de douane, maar gewone melkvervangers die hier in Europa op de markt zijn, volstaan helaas niet voor kangoeroes en wallaby's omdat ze veel lactose bevatten en de samenstelling niet overeenkomt met moedermelk van kangoeroes en wallaby's. Gelukkig is er nu Gunyah melkpoeder.

Gunyah heeft vanuit de passie voor kangoeroes en wallaby's speciaal voer en melkpoeder ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en nutritionisten. De complete melkvoeding van Gunyah bevat minder dan 0,7% lactose en is dus 100% betrouwbaar voor zelfs de allerkleinste joey.

snelle levering

De melk en alle toebehoren zijn te koop in de webshop. Bestellingen voor 22u worden op maandag t/m vrijdag dezelfde dag verzonden. In 95% van de gevallen wordt het de volgende dag geleverd in Nederland en België.

Kijk op de website van Gunyah voor meer informatie.

Gunyah kangoeroemelk in 3 soorten

De Gunyah kangoeroemelk is er in 3 verschillende soorten: fase A, fase B en fase C.

Gunyah melkvervangers bevatten een extreem laag lactosegehalte specifiek bestemd voor moederloze diertjes. De belangrijkste basis van dit product wordt exclusief voor Gunyah geproduceerd en is derhalve uniek binnen Europa. Met name een te hoog lactose gehalte kan bij joey’s leiden tot ernstige maagdarm klachten dit is veelal dodelijk. Daarnaast zal een te veel aan lactose bij jonge kangoeroes leiden tot een vertroebeling van de lens met blindheid als gevolg.

Gunyah kangoeroe melkvervanger: bestaat uit drie verschillende gradaties. De samenstelling van kangoeroemoedermelk veranderd tijdens de
zoogperiode met de ontwikkeling van hun jong. Met de drie verschillende samenstellingen van de Gunyah melkpoeders wordt dit zo goed mogelijk nagebootst en benaderd.

Naast de specifiek voor kangoeroes uitgebalanceerde pre-mix is het extreem lage lactose gehalte, van minder dan 0.7%, van levensbelang om deze toch al zeer kwetsbare jonge dieren een eerlijke overlevingskans te geven.

Het standaardvoorbeeld van het voedingsschema heeft betrekking op de meest voorkomende kangoeroesoort, namelijk de Bennett’s wallaby. Voor
andere, kleinere dan wel grotere soorten, kan men in eerste instantie uitgaan van een voedingshoeveelheid 10 tot 15% van het lichaamsgewicht. De specifieke voedingslijsten van andere kangoeroesoorten is op aanvraag verkrijgbaar.

Fase A:

Bedoeld voor de allerjongste dieren met een gewicht vanaf 170 gram tot en met 600 gram.

39% eiwit, 20% vet, 34% koolhydraten, 0% vezel, lactose < 0.7%

16 gram melkpoeder aanvullen met koud water tot 100 ml.

Fase B:

Bedoeld voor de joey’s met een gewicht rond de 600 gram tot en met 1300 Gram.

37% eiwit, 30% vet, 24% koolhydraten, 0% vezels, Lactose <0.7%.

Fase C:

Bedoeld voor de joey’s vanaf 1100 gram tot aan het moment van zelfstandig zijn.

35% eiwit, 40% vet, 14% koolhydraten, 0% vezels, Lactose <0.7%.

Geleidelijk overstappen

Zit je joey qua gewicht tussen twee fases in? Weegt je joey bijvoorbeeld 1100 gram? Dan meng je B met C totdat de joey 1300 gram weegt.
Op de verpakking staat precies welke verhouding je moet gebruiken.

Joey Eerstehulp kit:

Altijd goed voorbereid voor het geval dat. Om deze eerste zorg uit handen te nemen heeft Gunyah een speciaal pakketje samengesteld zodat
u altijd een betrouwbare joey melkvoeding voorhanden heeft.
Deze Eerste Hulp kit bevat een kleine noodvoorraad melkvervanger om de eerste dagen mee door te komen.
Van alle drie de gradaties zitten er vijf zakjes melkpoeder afgewogen voor het aanmaken van 100 ml melk. De hoeveelheid van 400/500ml melk per
fase volstaat gemiddeld genomen voor een week. Voldoende tijd voor het bestellen en aanleveren van de benodigde melkvoeding.

Inhoud Joey Kit

 • 100ml flesje
 • STM kangoeroespeentje
 • 4x 16 gram melkpoeder fase A
 • 5x 20 gram melkpoeder fase B
 • 5x 24 gram melkpoeder fase C
 • 1 ml spuitje
 • Bijsluiter handleiding, melkvoeding schema, verzorging joey en overige handige tips en weetjes.

Verschil tussen kangoeroes en wallaby's

Wallaby's worden ook wel walibi of wallebie genoemd, maar de officiele naam is Wallaby. Ook voor kangoeroes zijn er vele spellingsvormen als kangaroe of kangeroe.

Eigenlijk is er geen echte scheidingslijn wanneer een kangoeroe nu precies een wallaby wordt genoemd. Het is vooral een aanduiding voor kleine kangoeroesoorten zoals de moeraswallaby, Bennett wallaby, Tammar wallaby en de zandwallaby. Maar je mag een wallaby ook een kangoeroe noemen.

Voor de melk maakt het niets uit. De samenstelling van de moedermelk van grote en kleine kangoeroerassen is nagenoeg hetzelfde, dus je hebt ook voor alle kangoeroesoorten dezelfde melk nodig.
Alleen de hoeveelheid melk die je moet geven is natuurlijk anders voor grote en kleine rassen. Je moet ongeveer 10% tot 15% van het lichaamsgewicht aan melk per dag geven. Dus weegt je jonge wallaby bijvoorbeeld 400 gram, dan moet je per dag 40ml melk geven, verdeeld over meerdere porties. Bijvoorbeeld 4 keer 10 ml.

Overige benodigdheden voor het voeden

Elektrolytenoplossing
Ideaal middel tegen uitdroging en om de periode te overbruggen als je nog niet de juiste melk in huis hebt.
Elektrolyten zitten ook veelvuldig in de moedermelk van kangoeroes, vooral bij onbehaarde joey's. Elektrolytenpoeders zijn te koop bij de apotheek of drogist. Er bestaat ook een elektrolytenpoeder speciaal voor dieren: Rehydration.
Maak de elektrolyten aan met water zoals op de verpakking staat aangegeven.

Begin de eerste 24 uur met alleen aangemaakte elektrolyten te geven. Voor uitgedroogde dieren kun je ook de melk aanmaken met elektrolyten ipv water.

Spenen
Kangoeroes hebben zeer lange tepels. Speciaal daarvoor heeft Wombaroo spenen ontwikkeld die dit nabootsen. Deze Wombaroo speentjes zijn verkrijgbaar in onze webshop in 4 maten:

Wombaroo STM: Small Thin Marsupial Teat - speciaal voor de allerkleinste joey's.
Wombaroo MTM: Medium Thin Marsupial Teat, iets langer dan de STM speen.
Wombaroo TM: Thin Marsupial Teat - de grootste maat voor wallaby's.
Wombaroo FM: Fat Marsupial Teat - extra lange dikke speen voor kangoeroes.

De spenen passen op een flesje van Petag. Je moet dan het originele petag-speentje eruit halen, en de Wombaroo speen over het witte dopje trekken.

weegschaal

Om de melk aan te maken, heb je een weegschaal nodig die op de gram nauwkeurig weegt. Veel elektronische keukenweegschalen kun je hiervoor gebruiken. Een ouderwetse brievenweger werkt ook. Je kunt ook een weegschaal bestellen in onze webshop. Deze weegt zeer nauwkeurig tot 500 gram.

Al deze producten zijn los verkrijgbaar in de webshop: shop.melkvoordieren.nl

Voor je begint met de melkvoedingen

Een jong dat met de hand moet worden grootgebracht, is bijna altijd uitgedroogd. De moeder was ziek en gaf waarschijnlijk niet meer zulke goede melk, of de moeder heeft een tijd dood gelegen voordat het jong is ontdekt. Een jong dat 4 a 5 uur in de buidel van een dode moeder heeft gezeten, is waarschijnlijk minstens 5% uitgedroogd.

Een uitgedroogd dier kan zijn voeding niet meer goed verteren. Begin daarom altijd eerst met het toedienen van vocht. De vee-arts kan een onderhuids infuus geven. En via de bek kun je een elektrolytenoplossing geven. Dat is te koop bij de apotheek of drogist, onder de naam ORS, Orisel of Rehydration.
Geef de eerste 12 tot 24 uur altijd alleen elektrolytenoplossing, voordat je met melk aan de gang gaat. Dat geeft je meteen de tijd om rustig alle benodigdheden in huis te halen.

Zo moet je de Gunyah kangoeroemelk aanmaken:

Bijna alle melkpoeders voor dieren werken met 'delen' en maatschepjes. De Gunyah kangoeroemelk is anders.

Stap 1: melk aanmaken

Op de verpakking van de melk staat de mengverhouding. Bijvoorbeeld 16 gram melkpoeder aanvullen met koud water tot 100 ml.
Je neemt een maatbeker, en die zet je op een nauwkeurige weegschaal. Dan doe je 16 gram melkpoeder in de maatbeker.
Vervolgens doe je er koud water bij, totdat je 100 ml melk hebt. Even roeren en klaar.

Stap 3: laten staan in de koelkast
Je mag de melk meteen geven aan je kangoeroe, maar het is beter om het minstens 4 uur te laten staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 48 uur bewaard worden in de koelkast. (Niet invriezen!)

Je kunt heel makkelijk alvast meerdere porties maken en die in een spuitje bewaren. De spuitjes kun je afsluiten met een afsluitdopje, zodat de melk luchtdicht is afgesloten. Gebruik hiervoor 10ml spuitjes, want daar passen de Wombaroo-spenen goed overheen.

Stap 4: au-bain-marie opwarmen
Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Als je de melk in een een spuit hebt bewaard, kun je de spuit eenvoudig in een bak met heet water leggen, zodat het opwarmt. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.

Meer tips voor het aanmaken van melk.
 
Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org.

Voedingsschema

Op de verpakking van de Gunyah-melk staat precies hoeveel je moet geven.

Extra informatie over Gunyah

Gunyah heeft vanuit de passie voor kangoeroes speciaal voeders (pellets en melkvervangers voor moederloze dieren) ontwikkeld, in samenwerking met wetenschappers en nutritionisten, specifiek voor deze unieke diersoorten.
Vanuit de grote behoefte om goede juiste voeding voor de door Gunyah gehouden kangoeroes te hebben, inclusief volledige inzicht en zeggenschap over de inhoud, grondstoffen en samenstelling van de pre-mix, is het zelf produceren van voeders ontstaan.

De hoge eisen en exclusieve wensen van Gunyah had geen andere uitkomst dan door zelf de leiding van productie in handen te nemen. Door onze eigen dieren, te weten negen verschillende kangoeroesoorten, worden de producten continue gemonitord aan de hoogste eisen die wij zelf stellen. De kwaliteit van Gunyah producten is niet onopgemerkt gebleven en kent inmiddels vele zeer tevreden klanten binnen Europa, zowel hobbyisten als (EAZA-)dierentuinen. Landen waar we tot op heden producten leveren: Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Estland, Oostenrijk en Tsjechië.

Bijzondere zoogdieren uit Australië

Kangoeroes zijn buideldieren die in geen enkel opzicht te vergelijken zijn met de gangbare zoogdieren in Europa. Kangoeroes hebben hun oorsprong in het verre Australië, gelegen op het zuidelijk halfrond, als kleinste continent en door sommigen beschouwd als het grootste eiland. Het isolement van miljoenen jaren heeft gezorgd voor een unieke flora en fauna.
Alhoewel de verschillende kangoeroesoorten over nagenoeg geheel Australië verspreid zijn, hebben bijna alle soorten een overlappingsgebied in het oosten. Het zal niet geheel toevallig zijn dat juist de zeer vruchtbare gronden zich in de oostelijke delen van Australië bevinden.
Kangoeroes (Macropodidae) zijn een familie van buideldieren die voorkomen in zowel Australië als Nieuw-Guinea. De naam Macropodidae betekent "grootpotigen", wat verwijst naar hun enorme achterpoten. Deze gespierde achterpoten stellen de soorten in staat om grote sprongen te maken. Het vrouwtje heeft een buidel, een extra huidplooi met een sluitspier aan de bovenkant.

Kangoeroes bestaan voor meer dan 83% uit spieren, spieren zijn dus van groot belang in hun functioneren.

voortplanting

De vrouwtjes verzorgen het gehele jaar door gemiddeld 2 joey’s gelijktijdig, 1 jong in en 1 jong uit de buidel. Het moederdier produceert gelijktijdig twee verschillende soorten melk. Beide joey’s krijgen elk afzonderlijk via een eigen speen, de op hun leeftijd aangepaste melk. Voor het jong in de buidel bevat de moedermelk minder vet en meer eiwitten. Het diertje dat de buidel definitief heeft verlaten blijft nog een geruime tijd afhankelijk van de moedermelk gedurende een periode van minimaal 6 maanden.
Zowel de enorme spiermassa als ook de productie van 2 verschillende soorten hoogwaardige moedermelk gelijktijdig vragen om goede voedingsstoffen om dit optimaal te houden.

Kangoeroesterfte in Australië

In Australië sterft 60 tot 80% van de joey’s al voordat ze volwassen zijn. Dit is het gevolg van het steeds meer verlies van hun habitat, de jacht door de mens maar ook weersomstandigheden hebben grote invloed. Bij een langdurige periode van droogte en dus gebrek aan goed voedsel loopt het sterftepercentage onder de jonge dieren op tot zelfs 100%.
Er zijn ook kangoeroesoorten waarvan bekend is dat zij onvruchtbaar worden bij het uitblijven van het vinden van het juiste voedsel.

Natuurlijk voedsel van kangoeroes

Het zijn over het algemeen zowel grazers als browsers ze eten gras, bladeren en twijgen. Kangoeroes zijn geen herkauwers en hebben dan ook geen meerdere magen. Wel braken zij een regelmatig voedsel op. Deze groene vloeibare pap slikken zij echter direct weer door, op deze manier brengen ze bepaalde belangrijke bacteriën weer voor in de maag, deze micro-organismen helpen bij het verteren van hun voedsel.
Buideldieren worden gezien als de meest unieke zoogdieren op aarde. Het is daarom ook niet vreemd dat juist ook kangoeroes om een speciaal aangepast rantsoen vragen. Een goede voeding met een juiste samenstelling aan vitamines, mineralen en spoorelementen is volgens Gunyah dan ook geen luxe maar zelfs noodzaak voor een optimale conditie van zowel voor volwassen als jonge dieren.

Gunyah is van mening dat naast een goede huisvesting m.n. een juiste voeding de basis vormt voor een algehele gezondheid bij kangoeroes. Het helpt de dieren meer weerstand te bieden tegen negatieve invloeden van buitenaf en daarmee het voorblijven van vele onnodige problemen, ook verhoogt het de kans op een goede gezondheid en een sneller herstel bij letsel.

Pellet voeding van Gunyah

Gunyah produceert met uiterste zorgvuldigheid zowel verantwoorde pellets als ook betrouwbare melkvervangers. Gunyah Elite Feeds staat voor kwaliteit en zal nooit concessies doen omwille van de prijs. Dit voer bevat hoogwaardige grondstoffen welke ook zichtbaar de conditie en het algemeen voorkomen van de dieren ten goede komt.


De Gunyah kangoeroepellets kent vier varianten:

 • de Premium/zomerbrok
  Dit is de standaard brok die eigenlijk het gehele jaar door gevoerd kan worden. Deze variant volstaat bij de aanwezigheid van een weide waar de dieren volop kunnen grazen.
 • Excellent/winterbrok
  Heeft een extra toevoeging voor een verhoogde weerstand en leent zich uitermate voor de winterperiode, om met name de moederdieren iets extra’s te geven in tijden dat het gras een mindere voedingswaarde kent. Deze brok is uiteraard ook het gehele jaar
  door te voeren, zeker aan te raden als er geen of weinig kwaliteit grasbegroeiing in het buitenverblijf aanwezig is.
 • joey junior zomerkorrel
  De Junior zomerkorrel is speciaal op maat aangepast voor jonge dieren. Het is klein formaat korrel waardoor het voor jonge dieren sneller en makkelijker opneembaar is wat deze jonge joey’s ten goede komt ter stimulering van hun spijsvertering en optimale conditie. De samenstelling is gelijk aan de zomerbrok voor volwassenen.
 • joey junior winterkorrel
  De Junior winterkorrel is speciaal op maat aangepast voor jonge dieren. Het is klein formaat korrel waardoor het voor jonge dieren sneller en makkelijker opneembaar is wat deze jonge joey’s ten goede komt ter stimulering van hun spijsvertering en optimale conditie. De samenstelling is gelijk aan de winterbrok voor volwassenen.

bijvoeding voor kangoeroes

Gunyah adviseert om naast dagelijks vers water ook het gehele jaar door hooi van een goede kwaliteit bij te voeren.

Ook het regelmatig aanbieden van verse wilgentakken of takken van onbespoten fruitbomen is geen luxe. Als er in de winter geen blad meer aan zit is dat geen reden om ze niet te geven, omdat juist het strippen van de bast, met name de meerwaarde geeft.

Tevens is het advies om in de wintermaanden voederwortelen bij te voeren.

 

Gunyah staat altijd ter beschikking voor urgente vragen en of opmerkingen. Advies wordt gegeven vanuit jarenlange opgedane eigen ervaring met negen verschillende kangoeroesoorten en gebundelde ervaringen van derden.
Bij specifieke vragen op medisch vlak wordt er altijd doorverwezen naar deskundige veterinair specialisten op het gebied van kangoeroes.

Tips voor het voeren

Laat het jong plassen voordat je melk geeft. Houd een stukje keukenpapier onder de lauwwarme kraan en wrijf daarmee zachtjes langs de schaamstreek en over de haartjes rond de cloaca. Dan laat het jong meteen de plas of poep lopen.

Voer het jong terwijl het in de buidel zit. Dit is natuurlijker en het kost minder energie voor het jong.

Doe een handdoekje/slabbetje om het jong heen tijdens het voeren. Dan kun je eventueel gemorste melk meteen opvegen en blijft de buidel schoon.

Wegen

Weeg de jonge kangoeroe regelmatig, zodat je weet of het goed groeit.

Zomaar bloot op een weegschaal zetten, werkt niet. Dus doe het jong in een kussensloop en leg die op de weegschaal. Dan gaat het een stuk makkelijker. Weeg daarna nog de kussensloop en trek dat gewicht af van het eerste gewicht. En dan weet je hoe zwaar het jong is.

Noteer het gewicht in een schema en noteer daar ook bij hoeveel het jong heeft gedronken. Ook andere bijzonderheden kun je erbij vermelden. Bijvoorbeeld een beschrijving van de ontlasting.
Zo heb je een mooi overzicht.

Temperatuur / ademhaling / hartritme

Omgevingstemperatuur

Jonge kangoeroes die geen haar hebben, kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Hiervoor zijn ze volledig afhankelijk van hun moeder.

Bij een vachtloos jong moet in de buidel de temperatuur tussen de 32 en 34°C zijn. Bij een dunne vacht kan deze gedaald worden tot 30°C, bij een dikkere vacht 28°C.

Meet de omgevingstemperatuur rond het jong. Een digitale thermometer met een sensor voor de buitentemperatuur is ideaal. Stop de sensor in de buidel en je kunt ieder moment de temperatuur in de buidel aflezen.

Lichaamstemperatuur

Een normale lichaamstemperatuur is 35,5 tot 37,0 graden Celsius.
De lichaamstemperatuur kun je het beste meten met een gewone koortsthermometer voor mensen of een dierenthermometer. Doe wat vaseline op het puntje en steek het in de cloaca (het poepgaatje). Alleen zo kun je nauwkeurig de lichaamstemperatuur van de kangoeroe meten.

Ademhaling

Een normaal ademhalingsritme voor kangoeroes is tussen de 20 en 40 ademhalingen per minuut. Kleine rassen hebben een snellere ademhaling.

Hartritme

Een volwassen grote kangoeroe M. Rufa, heeft een hartritme van 40 slagen per minuut in rust.
Kleinere soorten en jongere dieren hebben een hartritme in rust van ongeveer 70 tot 200 slagen per minuut.

Surrogaatbuidel voor jonge kangoeroes en wallaby's

Jonge kangoeroes kunnen erg gestrest raken als ze niet in een buidel worden gehuisvest. Bovendien verliezen ze snel hun lichaamswarmte en kostbare energie als je ze te vroeg al laat rondlopen.

Jonge kangoeroes zitten het liefst met de poten boven het hoofd opgevouwen in een hangende surrogaatbuidel.

Een surrogaatbuidel kun je het beste maken van natuurlijke materialen. Een oud t-shirt is erg geschikt voor de binnenkant. Een flanellen kussensloop wordt ook veel gebruikt, maar dit materiaal kan gaan pillen. Deze bolletjes kunnen in de neus terecht komen en de ademhaling bemoeilijken.

Het beste materiaal voor de binnenkant van de surrogaatbuidel is dus een t-shirt waarvan de armsgaten en halsopening zijn dichtgenaaid. Daaromheen doe je een wollen trui. Dit zorgt voor de warmte-isolatie. Aan de buitenkant van de trui kun je een warmtedeken, kruik of Snugglesafe plaatsen en dit stop je dan allemaal weer in een tas of rugzak van een luchtdoorlatend materiaal. {product}66|name|picture|link{/product}

kloppend hartje
Wat ook handig is in de surrogaatbuidel, is een kloppend hartje van een Snuggle Pet. Dit apparaatje heeft een voelbare hartslag, en dat kalmeert de jonge kangoeroe. In de buidel kan hij immers ook zijn moeders hartslag goed voelen.

Elektrische voetenzak
Een andere handige oplossing is een elektrische voetenzak, met daarin een kussensloop. Meet regelmatig de temperatuur in de buidel. Vaak heeft zo'n voetenzak meerdere standen, dus probeer daarmee uit te komen op een temperatuur van 28 tot 34 graden (dit hangt af van de beharing).  Als de kangoeroe nog heel klein is, en er veel ruimte is in de voetenzak, kun je de voetenzak opvullen met een handdoek. Want als er teveel ruimte in de buidel is, verdwijnt er ook een hoop warmte.
Het jong moet er niet in staan, maar op de rug opgerold erin liggen/hangen. Liefst met de poten boven zijn hoofd. Zo zit hij ook bij zijn moeder in de buidel.

Hang de surrogaatbuidel op een rustige plaats op en laat het dier tussen de voedingen met rust. Kangoeroes zijn stressgevoelige dieren, zeker in het begin.

Kijk regelmatig de binnenkant van de buidel na. De kwetsbare teentjes en vingers kunnen verstrikt raken in losse draadjes. Hierdoor vermindert de bloedcirculatie en kan een vinger afsterven. Pluizige voering kan worden opgegeten, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.

Zorg voor meerdere t-shirts voor de binnenkant. Verschoon het minimaal een keer per dag en was het op minimaal 60 graden.

Zodra het jong oud genoeg is om zelf in en uit de buidel te gaan, plaats je de buidel in een bench of andere omheining, zodat het altijd veilig in en uit de buidel kan gaan.

Je kangoeroe met je mee dragen

Veel mensen dragen hun jonge kangoeroe met zich mee. Dit kan heel prettig zijn voor de jonge kangoeroe. Jij wordt dan een soort surrogaatmoeder, en jouw warmte, hartslag en beweging stellen de jonge kangoeroe gerust.

Het beste kan je een soort surrogaatbuidel maken van een hemd. Die draag je onder een wijde trui of overhemd, en dan kan de jonge kangoeroe door je kraag naar buiten kijken.

van een hemd een surrogaatbuidel maken voor een kangoeroe

Huidverzorging

Hele jonge kangoeroes die nog geen of nauwelijks beharing hebben, krijgen vaak last van een droge huid wanneer ze met de hand worden grootgebracht. Van nature is de luchtvochtigheid in de moeders buidel erg hoog en is er een laag zuurstofgehalte. De huid en vacht in de buidel van de moeder bevat ook huidsmeer, wat de huid van het jong beschermt.

Smeer de huid daarom regelmatig in met huidcrème. Liefst een soort huidcrème zonder parfum of andere toevoegingen. Babyolie kan ook, maar crème is beter.

Een droge huid kan ook een teken zijn van uitdroging in het lichaam. Geef het jong extra vocht via een elektrolytenoplossing en/of een onderhuids infuus (bij de dierenarts). Bij een extreem droge huid kunnen er korsten ontstaan rondom de staart of de tenen. Deze korsten kunnen de bloedsomloop afknellen en moeten dus deels verwijderd worden, om afsterving van ledematen te voorkomen.

Overstappen op vast voedsel

Zodra het jong een beetje behaard is, en zijn kop regelmatig uit de buidel steekt, mag je hem gras gaan aanbieden. Een jong dat bij zijn moeder in de buidel leeft, zal ook gras eten terwijl de moeder voorovergebogen gras eet.

Later kun je ook hooi en wilgentakjes aanbieden. Stukjes gesneden wortel, appel, etc.
Appels kun je het beste schillen, want als er stukjes schil tussen de tanden gaan zitten, kunnen er ontstekingen aan het gebit ontstaan.

Jonge kangoeroes mogen ook brokjes aangeboden worden.  Gunyah heeft speciale joey-brokjes. Dit zijn extra kleine brokjes die makkelijker worden gegeten. De samenstelling is verder gelijk aan de Gunyah-brokken voor volwassen dieren.

Water

Net als elk dier hebben jonge kangoeroes water nodig. In het begin hebben ze voldoende aan het water uit de melk. Maar zodra ze regelmatig uit de buidel komen, moet je ook schoon kraanwater aanbieden in een bakje. Ververs het water regelmatig.

Jonge kangoeroes hebben ongeveer 6% van hun gewicht nodig aan water per dag. Dus 60 ml per kg lichaamsgewicht.
Het water dat door de melk zit telt ook mee. Maar als je kangoeroe te weinig water binnenkrijgt via de melk, moet je dus nog extra water geven.

Uitwennen aan de buitenlucht

Zolang de jonge kangoeroe nog weinig uit de buidel komt, kun je hem het beste binnen houden. Daar is de temperatuur constant en is het lekker rustig. Wisselingen in de omgeving kunnen stressvol zijn voor het jong.

Zodra het jong regelmatig zijn kopje uit de buidel steekt, mag hij mee naar buiten. Zonlicht is goed voor hem, maar zorg ervoor dat hij niet kan verbranden door hem langdurig in de zon te laten. Draag het jong dicht op je lichaam.

Zodra het jong oud genoeg is om continu uit de buidel te zijn, kun je hem laten wennen aan het lopen in de buitenlucht. Doe dit op een mooie dag met rustig warm weer. Laat hem rustig scharrelen op een afgebakend grasveldje en blijf erbij. Het jong moet wennen aan allerlei nieuwe geluiden en kan makkelijk in paniek raken.
Blijf in de buurt en houd het jong goed in de gaten. Bouw de tijd langzaam op. Na een tijdje kan hij overdag alleen naar buiten en haal je hem 's nachts naar binnen. En als dat een tijdje goed gaat, en de weersverwachtingen zijn ook goed, kan je hem 's nachts ook buiten laten.

Wetenschappelijke artikelen over kangoeroemelk

Hier hebben we een aantal wetenschappelijke artikelen over kangoeroemelk voor u verzameld. Deze zijn meestal in het Engels en vergen een redelijke kennis over voedingsstoffen. Wat ze allemaal benadrukken is dat de melk van buideldieren heel anders is dan andere zoogdieren, sterk qua samenstelling verandert en nauwelijks tot geen lactose bevat.

Changes in milk composition of Tammar Wallaby (opent een pdf-document)

Milk carbohydrates of marsupials (opent een pdf-document)

Nutrition of pouch young marsupials (opent een pdf-document)

Milkbook van Wombaroo (opent een pdf-document)

handboek kangoeroe

einde handleiding voor het grootbrengen van jonge kangoeroes en wallaby's met Gunyah-melk